Vad är yoga?

Vad är yoga?

Om du är intresserad av holistisk hälsa och välmående vet du kanske redan vad yoga är. Du kanske till och med har testat ett par pass och redan från början förstått de många fördelarna med att praktisera yoga regelbundet. Man brukar prata om yoga och meditation i samband med varandra, och många kanske sätter likhetstecken dem emellan. Även om de båda härstammar från en österländsk medicinsk tradition så är de inte samma saker, vilket du som testat redan vet. Yoga kan vara många olika saker och är uppdelat i många olika traditioner eller stilar som skiljer sig åt sins emellan. Vissa är mycket mer fysiskt utmanande medan andra fokuserar mer på andning och långsamma, enkla stretchövningar. Är du sugen på att utveckla dina kunskaper i yoga ska vi berätta lite mer om denna mångtusenåriga träningsform här.

Med rötter i Indien

Med rötter i Indien
Med rötter i Indien

Yoga har sina rötter i Indien, men det är svårt att säga när man först började dokumentera och praktisera yoga utefter fasta regler och principer. Man brukar datera yoga till runt 3000 år före vanlig tideräkning, då yogan omnämns i både RIgveda och Uphanishaderna vilka är de heliga skrifterna inom Hinduism. Yoga började också praktiseras inom Buddhism och Jainism runt samma tid, och var främst ett medel för att fokusera sinnet under tiden som man utförde olika religiösa ritualer. Det fanns ingen uttalad tanke om att yogan skulle ha ett positivt inflytande på hälsan, utan det var i första hand en mentalt stärkande uppsättning övningsmönster. I tusentals år praktiserade man yoga som ett religiöst verktyg, men under 200-talet fick yogan också en högre mening tack vare Patanjali som var den första att formulera ett tydligt syfte där yogan fungerade som en kugge i hjulet på väg mot personlig frihet.

Upplysning eller bara välmående

Patanjali formulerade sin filosofi i åtta delar, vilka alla var grundläggande för att individen skulle kunna nå upplysning. Däribland märks meditation, återhållsamhet, yoga och extas, exempelvis. Under de hundratals år som har förflutit sedan dess kan man se en tydlig modernisering under slutet av 1800-talet, då den indiske gurun Swami Vivekananda besökte USA och yogan populariserades i åtskilliga skolor under de kommande decennierna. Idag har framför allt västvärlden en mycket mer avslappnad inställning till yoga, och det är inte nödvändigt att praktisera samtliga av de åtta metoderna som Patanjali formulerade under 200-talet. Det finns många uppenbara fördelar med att utföra yoga även om man inte siktar på att nå upplysning och nirvana.

Yoga har bevisats motverka många vardagliga stressymptom som högt blodtryck, depression, kronisk värk och stress, men också vara bra mot diabetes, PMS-smärtor och samtidigt stimulera en kognitiv utveckling. Efter att yogan spritts över hela världen finns det nu nya discipliner och variationer som passar olika personer. Förutom de traditionellt indiska skolorna hatha, ashtanga och kundalini yoga, finns nu den svettiga bikram yoga, där man yogar i en bastu, metalyoga där man samtidigt lyssnar på hårdrock och headbangar eller en öl-yoga där man kan passa på att ta sig ett glas samtidigt som man stretchar ut efter en lång dag på jobbet. Kort sagt finns det yoga för alla!

Du kanske också gillar