Vad är holistisk hälsa?

Vad är holistisk hälsa?

Holistisk hälsa, eller helhetshälsa som den svenska översättningen brukar landa i, är precis vad det låter som – ett levnadssätt eller en livsstil där man ser till att hela individen mår bra och fungerar. Detta kanske verkar som en självklar utgångspunkt för synsättet på liv och hälsa för många av oss, men ändå behandlar vi i de allra flesta fall bara en del av våra kroppar eller sinnen när vi känner smärta eller problematik i dessa. Om vi har ont i huvudet tar vi en huvudvärkstablett, utan att tänka på att tabletten också påverkar andra delar av kroppen. Om vi har ont i ryggen kanske vi tar en massage, utan att fundera på att byta skoinlägg, gångstil eller till och med arbetsuppgifter. Kanske är din onda rygg till och med sammankopplad med din huvudvärk? Det finns många samband i vår kropp och själv som vi själva kanske inte ens är medvetna om. Därför är det en bra idé att plocka isär delarna och syna dem var för sig innan man börjar behandla symptomen.

Delarna gör helheten

Har du någon gång sett en av de där biffiga killarna på gymmet som lyfter stora vikter vecka in och vecka ut, men som aldrig har gjort en ben- eller konditionsövning? Ser inte dessa killar lite oproportionerliga ut? På samma sätt blir livet obalanserat om man bara ”tränar” ett område i livet. Med ett holistiskt synsätt spelar det inte så stor roll om man kan lyfta 100 kilo med armarna om man samtidigt inte kan springa en mil utan att må illa av utmattning. Det finns många svenskar som spenderar timmar på gymmet, ökar sin kapacitet inom ett eller två områden men fortfarande inte mår bättre i vardagen. Som kanske har problem med sömn, matsmältning eller viktfluktuationer. Med ett holistiskt synsätt blir alla delar lika viktiga, och precis som ingredienserna i en maträtt eller länkarna i kedjan – om man tar bort eller förminskar en av delarna så förändras slutresultatet!

Åtta element

Åtta element
Åtta element

Man brukar prata om att det holistiska synsättet inkluderar åtta olika element, där alla delar är lika viktiga för att människan ska må sitt allra bästa. Dessa delas upp i fysisk hälsa, mental hälsa, emotionell hälsa, psykosocial hälsa, andlig hälsa, sexuell hälsa, social hälsa och miljö. Man når endast full hälsa om man, under normala omständigheter, har förutsättningar att realisera sina mål inom vart och ett av dessa områden. Om det finns något vitalt mål som inte går att realisera kommer hela kroppen bli lidande och påverka även andra områden i livet. Därför börjar många holistiska behandlingar med en genomgående analys av sömn, kost, andning, vätskebalans, relationer, träningsvanor och arbete. Genom att kartlägga samtliga vanor och den grundläggande livsstilen kan man definiera inom vilket element som något saknas. Detta är alltså väldigt annorlunda jämfört med hur modern västerländsk medicin väljer att behandla åkommor och sjukdomar, vilken oftast bara fokuserar på själva problemområdet i sig, utan att egentligen utreda hur eller i vilket sammanhang problemet uppstått. Inom holistisk hälsa vill man förebygga sjukdomar innan de uppstår, och samtidigt skapa balans för att var och en ska kunna bli sitt bästa jag och nå sin fulla potential.

Du kanske också gillar