Kristendom

Kristendom

Denna religion är världens största religion och det är runt 2,3 miljarder människor som är kristna. I kristendomen utgår man från en judisk man vid namn Jesus från Nasarets liv år 33, det var även detta år som Jesus korsfästes. I Bibeln står det att Jesus är Guds son. Det var en tid som befolkningen fick höra rykten om att Jesus inte hade avlidit under sin korsfästning, utan han hade uppstått från dom döda. Flera av befolkningen berättade att dom hade träffat Jesus efter korsfästningen och via detta sätt intyga om att han fortfarande var vid liv. För över tvåtusen år sedan uppstod kristendomen i Judéen, som är idag Israel och Palestina. Det finns många olika högtider och traditioner i denna religion och kollar man på mer än hälften på dessa högtider och traditioner så handlar nästan allt om Jesu livshändelser.

Dop

I kristendomen så kan man ha två olika dop, ett barndop och en så kallad troendedop. Dopet anses vara en start för den kristna tron, då det är via denna tradition anses man bli befriad från sina synder och sedan blir man en medlem av den kristna kyrkan. Dopet är något som inte går att upphäva eller göra om.

Dop är en slags gåva, man behöver inte vara speciell eller prestera något alls för att kunna få döpas. Döps man som barn så visar det även den villkorslösa kärleken från Gud. Gud älskar en för den man är, det handlar inte om vad man gör.

Konfirmation

Konfirmation har en betydelse för bekräftelse och det är via denna tradition som man har tagit emot sitt dop och gåvan från den heliga anden. Man har tagit sin slutliga konfirmation efter att man har blivit undervisad under en viss period. Man måste vara som man säger i den ”medvetna” åldern för att kunna få göra denna tradition, då personen ska säga ja till att hen har som barn haft ett dop. Man träffas ofta eller åker på läger med sin konfirmationsgrupp, vilket handlar om ett läsår. Antingen så ses man varje vecka eller under någon dag under en helg per månad. På dessa träffar med konfirmationen så sätter man sig ner i antingen stora eller småa grupper och pratar om det har uppstått några frågor under undervisningens gång, vilket kan vara vilka frågor som helst. Här får man även vara med på gudstjänster och andakter. Utbildning angående vad bibeln och psalmboken innehåller för något och på vilket sätt som dom hänger ihop med varandra, och med våra dagliga liv.

Giftermål

Giftermål

Enligt kristendomen så är ett giftermål något som ska vara till livets slut. Sedan att det är viktigt att utöka äktenskapet med att skaffa barn. Det allra viktigaste i äktenskapet är att kvinnan och mannen ska finnas där för varandra i alla situationer. Behövs det stöd eller hjälp från partnern så ska hen ställa upp. När det kommer till äktenskap och giftermål så finns det kristna kyrkor och församlingar som tar emot samkönade. Denna tradition anser kristendomen som en helig handling.

Du kanske också gillar