Ayurveda

Grundläggande ayurveda

Vi matas ständigt med propaganda och reklam kring hur vi ska leva, vad vi ska äta och vilka vanor vi borde både sluta med och börja med. Hälsotrenden är stark i Sverige och vi svenskar har på senare år verkligen fått upp ögonen för det holistiska synsättet – att det vi stoppar i oss oundvikligen också påverkar hur vi mår. Det handlar inte bara om att träna ofta och motionera regelbundet. Om du samtidigt äter stora mängder osunda fetter, socker och tomma kolhydrater kommer du inte att känna dig som ditt bästa du, även om du går ned i vikt och skaffar muskler. Du behöver en näringsbalans för att din hjärna och kropp ska fungera i harmoni, för att du både ska må bra och se bra ut. Resultaten med din träning eller din nya kost syns inte alltid på utsidan, precis som problemet ibland också sitter på insidan, även om du ser bra ut. Det är därför många människor kan dra stora fördelar av att lära sig om olika typer av kost, vilken inverkan denna har på just en själv som individ och varför det är så. Alla människor fungerar inte på samma sätt, och därför är inte all mat nyttig för alla, även om det finns vissa lärdomar vi alla kan dra från vetenskap och studier.

Känn din kroppstyp

Känn din kroppstyp
Känn din kroppstyp

Inom den indiska traditionen ayurveda brukar man tala om tre olika kroppstyper, eller doshas, som varje kropp består av: pitta, kappa och vatta. Dessa är egentligen sammansättningar av de olika elementen eld, jord, vatten och vind, och våra kroppar består olika mycket av alla dessa element. Är du lång, smal, har svårt att gå upp i vikt är chansen stor att du har mer pitta eller vatta i din komposition och kanske behöver äta lite mer mat med kappa i. Är du tvärtom rundare och kortare är det nog tvärtom, och det kan vara bra att äta mindre kappa och mer pitta som hjälper till med hettan och matsmältningen. De olika kroppstyperna har också olika mentala egenskaper, och det är därför det är svårt att bryta ohälsosamma mönster. Kanske den smala personen tränar nästan mer nitiskt än vad den borde, kanske den får dåligt samvete om den ligger på soffan och slappnar av en ledig dag. För en överviktig person kan det vara svårt att komma igång med aktiviteter, man kanske gillar ett mer stilla liv, läsa böcker och intellektuell stimuli istället. Även om vi alla varierar i vår komposition finns det ofta en dominerande dosha som driver oss, vatten, eld eller vind, enligt ayurvedan, och där kan olika typer av kost hjälpa oss att balansera dessa element till en hälsosam nivå.

Ayurvedan når djupare

Förutom att det är bra att hålla koll på den västerländska kunskapen om mat, det vill säga, att rött kött kan vara farligt i stora mängder, att det finns både nyttiga och onyttiga fetter samt att socker bara har en kortsiktig energikick för kroppen och hjärnan, till exempel, är det också bra att fundera över sambandet mellan ditt psyke och din fysik. Genom att äta mat enligt ayurvedans filosofi kan du avhjälpa både fysiska och psykiska bekymmer, och ibland sådant som du inte trodde att du kunde ändra på. Om du har haft långt stående problem med olika delar av kroppen, även om du ätit nyttig mat, kanske du helt enkelt har ätit ”fel” nyttig mat för just din kroppstyp!

Du kanske också gillar