Färgpsykologi

Färgpsykologi

Hur mycket vet du egentligen om hur din närmaste omgivning påverkar dig? Du kanske vet vad du föredrar, vilka material, former och färger som du automatiskt återkommer till, men vet du om dessa egentligen är bra för dig? Även om psykologer som studerat färgers påverkan på våra sinnen också kartlagt att vi reagerar olika på olika färger, finns det vissa delar av hjärnan som reagerar automatiskt när vi ser en viss färg, oavsett kulturella och personliga skillnader. Gult, exempelvis, frisätter serotonin, vilket i sin tur bidrar till både koncentration och aktiverar nervsystemet. Gult utlöser alltså en slags energikick som gör att vi skärper oss mentalt. Detta är med andra ord en bra färg att ha på kontor, i skolor och på platser där man behöver behålla mental skärpa.

Grundfärgerna

Grundfärgerna
Grundfärgerna

När vi tänker på färg, generellt sett, associerar vi oftast till någon av de tre grundfärgerna, gult, blått och rött. Det är intressant att tänka att alla andra färger bara är kombinationer i olika styrkor av dessa tre. Tillsammans representerar de några av de mest grundläggande känslorna i många människors varande: gult för glädje, rött för kärlek och blått för lugn. Detta är dock inte all påverkan som just dessa tre färger har på våra sinnen. Förutom att verka lugnande är blått också kreativitetens färg, samtidigt som exponering för för mycket blått gör oss nedstämda och deprimerade. Blått är också formell, seriös och förtroendeingivande, och kan därför användas med fördel när du har en viktig arbetsintervju eller designar din webbsida och logotyp. Den röda färgen har också sin baksida då man kan känna sig hotad, stressad eller frustrerad av för mycket rött. Precis som rött väcker passion och känslor kan även kärleken i många fall frustrera människor! Gult är en av våra mest prominenta naturliga färger, då den gula solen återfinns som en symbol inom alla kulturer genom historien. Går det att bli arg av gult? Jo, studier visar att barn ofta gråter mer i gula rum och att vuxna lättare tappar tålamodet. Det är också den färg som vi har svårast att acceptera och som väcker mest uppmärksamhet. Därför hittar vi ofta gula prislappar och skyltar när vi handlar, då våra ögon automatiskt dras till färgen.

Svart och vitt – stilrent eller tråkigt?

Kikar du in i ett typsvenskt hem ser du snabbt att större delen av inredningen går i ljusa, vita toner, gärna äggfärgat eller en väldigt ljus nyans av grått som reflekterar ljuset och skapar illusionen av större rum. Kontrasterat med detta hittar man ofta svarta detaljer, krukor, ramar, hyllor. Den smakfulla svenska inredningen går ofta i gråskala, eller naturliga dova färger som brunt, sand och cement. Vad gör det med våra sinnen? Om vi har svartvita hem, ska vi också ha svartvita kläder i den höga grad som vi har? Svart har ju länge varit en modefärg, just för dess känsla av makt och dominans. Både kvinnor och män vill klä sig för att utstråla självförtroende, samtidigt som man också ser smalare ut i svart. Kanske är svart färgen du ska undvika på en första dejt eller om du vill göra ett mer ödmjukt intryck hos din chef eller dina kollegor. Svart är en farlig färg, då den i fel situation kan vara rent av aggressiv. Vitt är en av få färger som i vår kultur nästan bara har positiva associationer, renhet, lugn och neutralitet medan den i Asien faktiskt symboliserar döden, och därmed betraktas vara otursförföljd. Ha detta i åtanke när du färglägger ditt liv!

Du kanske också gillar