Dofter och välmående

Dofter och välmående

Bara genom att ta en titt in i parfymbutiken på närmaste köpcentra kan man få uppfattningen att urvalet av väldoft är mer eller mindre oändligt. Kanske verkar det som en ytlig sak att köpa exklusiva parfymer med kändisars namn för stora summor pengar, men att skapa och använda parfymer är en tradition som går långt tillbaka i historien. Paleobotaniker har funnit spår av att redan antikens folk, 4000 år före v.t., använde kåda som en väldoftande rökelse. Sedan dess har storheter som Napoleon, som använde 120 liter cologne i månaden, och Coco Chanel, som med sin No 5 skapade den moderna modeparfymen, satt sin prägel på doftindustrin som bara växer och växer. I samma stund som vi lyssnar mer på kändisar och stora modehus finns det också en återgång till de naturliga dofterna, där eteriska oljor gjorda på klassisk ros, grapefrukt och lavendel i sina rena former används för att skapa egna, naturliga parfymer. Har du koll på vilken påverkan dessa dofter egentligen har på din sinnesstämning? Precis som att vissa modehus väljer att marknadsföra dagparfymer och kvällsparfymer innehåller de olika blomdofterna olika egenskaper, som får dig på ett visst humör. Om du vill skapa balans i vardagen är det alltså en tillgång att veta vilka dofter som framkallar dessa olika sinnesstämningar.

Det känsliga doftsinnet

Du lyssnar säkert på en viss typ av musik för att bli glad, en annan för att bli lugn och en för att orka med hela träningspasset på gymmet. Har du tänkt på att precis som med vårt hörselsinne, hjälper även vårt doftsinne till att inspirera och influera oss, och göra oss på olika typer av humör. Människor i alla tider har tyckt om att lukta på blommor och ta väldoftande bad, men många saknar kunskapen om vilken inverkan som dofterna egentligen har på oss. Vi vet i bästa fall vilka dofter vi gillar och vilka vi inte gillar. Lavendel, till exempel, har en läkande kraft på både kropp och sinne. Lavendel ingår i många tvålar och skönhetsprodukter då denna blomma kan lugna huden och stilla inflammationer. Samtidigt lugnar lavendel också våra sinnen och är en bra doft att omge sig med innan man ska sova. Grapefrukt, å andra sidan, fungerar på motsatt sätt och är uppiggande för sinnet. Den används ofta i duschcreme, och kan vara bra att använda vid starten på dagen. Om du tittar på dina olika produkter i badrummet ser du säkert att de har olika kombinationer av dofter, samtidigt som de kanske har olika namn som avslöjar något om effekten. Då blir det uppenbart att vissa dofter framkallar olika sinnesstämningar. Faktum är att vi är väldigt känsliga för dofter, både starka och svaga, och doftsinnet är det sinne som lättast framkallar associationer.

Aromaterapi

Aromaterapi
Aromaterapi

En typ av behandlingsmetod mot olika psykologiska symptom, som stress, huvudvärk, ångest och mildare former av besvär, är aromaterapi. Genom att använda olika dofter och eteriska oljor baserade på rena växtextrakt kan man i längden påverka både sinnet och immunförsvaret med goda resultat. Ibland används eteriska oljor i massage, ibland som rökelse eller i en doftbrännare. Dofterna kan väcka nervsystemet och vissa körtlar som styr hormonerna vilket är grunden i själva aromaterapin. Det finns en hel värld av dofter att ta till sig, vilka kan användas för att hitta balans och harmoni i olika situationer.

Du kanske också gillar