Appar för mindfulness

Appar för mindfulness

Att varva ned eller lära sig fokusera med hjälp av mindfulness har blivit populärt under det senaste decenniet, och i takt med detta finns det också fler och fler verktyg online som kan hjälpa en på vägen. Det är inte alltid lätt att veta hur man börjar praktisera mindfulness, och olika personer kan dra nytta av olika tekniker. Ibland behöver man ett helt program som guidar en genom en session, medan man i andra fall bara behöver en påminnelse så hittar man fokus direkt. Som med allt annat går det nu att ladda hem dessa guider direkt till din smartphone eller surfplatta så att du alltid kan ha dem nära till hands. Det finns bra appar på både svenska och engelska och flera av dem kan du ladda ned helt gratis.

Schemalagd meditation

Schemalagd meditation
Schemalagd meditation

De appar som finns kan delas in i främst två kategorier: mindfulness- och meditations-appar. Appar som Headspace, Calm och Buddhify har samlat en mängd olika typer av meditationsguider av olika sort och längd som du kan använda beroende på hur du känner dig och hur mycket tid du har. Dessa appar låter dig logga alla dina meditationsstunder, för statistik över vilka framsteg du gör och i fallet med Headspace låter dina vänner ta del av dina nya vanor. Dessa appar kanske fyller en funktion för den som är obekant med meditation och mindfulness och låter utövaren integrera dessa stunder av fridfullhet i vardagen på ett bekant sätt. Det kanske känns främmande för många att helt spontant sätta sig ned och fokusera på sina andetag utan att skriva ned, logga eller notera när man gör det. Själva belöningssystemet kan ibland vara det som håller uppe goda vanor, även om det är viktigt att ha i åtanke att dessa system bara är verktyg för att nå målet – ständig mindfulness. Vägen dit kan dock vara lång och svår, och då är det bra att ha hjälpmedel till förfogande. Headspace har skapat olika program för allt från mindful diskning till hur man ska tänka när man börjar känna ilska, frustration eller stress. Genom att lära dig läsa de mentala varningssignalerna kan du förhindra att de negativa känslorna får utlopp.

Ren mindfulness

Det finns också de appar som handlar mindre om meditation och mer om mindfulness. Dessa appar ger ingen direkt vägledning kring olika saker att tänka på, och de skapar inga inre bilder som du kan använda för att känna lugn och fokus. Istället påminner de dig bara om att andas, att du är här, i nuet. Att det inte gör något om det kliar på kinden eller om en humla surrar i bakgrunden. Distraktioner uppstår och passerar bara, precis som varje andetag gör. Mindfulnessappen, Jag Här Nu, The Mindfulness App och Simply Being är alla exempel på denna typ av appar, där du kan välja att ackompanjeras av musik, tystnad eller rogivande naturljud. Du bestämmer själv hur långa program du vill lyssna till, eller om du bara vill ha en påminnelse då och då under tiden du sitter tyst. Apparna innehåller både meditationer och kroppsskanningar som hjälper dig att slappna av och vara i nuet.

Du kanske också gillar